Looppaden

Ik ga naar...

  • Het gebruik van kleurcontrasten, verschillende materialen… draagt bij tot een intuïtief gebruik van de ruimte (bijvoorbeeld een gekleurde strook op de vloer, wand… die de looprichting aangeeft naar de lokalen of de fuifzaal).

In de vloerbekleding wordt de looplijn weergegevenZo’n strook kan je vrij makkelijk zelf aanbrengen vb. met verf, duurzame signaleringstape… Let vooral op dat er bij drukbelopen gangen degelijke materialen met een hogere slijtweerstand gebruikt worden.

 

 

 

 

 

 

Is de vloerbekleding op korte termijn aan vernieuwing toe, dan kan je door de keuze van materialen met verschillende kleuren of patronen aan een oplossing werken.

Obstakels vermijden

  • Zorg dat er geen obstakels zijn. Een goede plaatsing van alle voorwerpen kan al het verschil maken en moet helemaal niets te kosten. Lijn voorwerpen uit aan één zijde van de loopzone.

Informatiebord bij de toegang van Jeugdhuis Rondpunt GenkInformatieborden plaats je steeds uit de looproute zodat ze geen obstakel vormen. Als je merkt dat een informatiebord een obstakel vormt, denk dan eens na of dit wel de juiste plaats ervoor is. Als het een staand bord is, is een bevestiging aan de muur misschien wel een optie om ruimte te winnen. Panelen met een bevestiging aan de wand mogen max. 10 cm uitsteken om geen obstakel te vormen op de looproute.

 

  • Glazen wanden voorzie je van  een contrasterende kleurmarkering. Lees hier meer over bij toegangen en deuren>>

Niveauverschillen opvangen

  • Kleine niveauverschillen (tot max. 18 cm) overbrug je door een helling of hellend vlak.

Een helling werd aangebracht om het niveauverschil te overbruggen. Boven en onderaan de helling is er een horizontale ruimte. De ruimte bovenaan de helling zou eigenlijk groter mogen zijn om voldoende manoeuvreerruimte te hebben.Is er nog geen helling maar enkel een trede, dan kan je werken met een wegneembare oprijplaat of hellend vlak. Deze kan je makkelijk zelf voorzien. Het maakt je gebouw toegankelijk voor rolstoelgebruikers en zorgt er ook voor dat je, je materiaal makkelijker door het gebouw kan dragen. Let wel op een stevige bevestiging zodat ze niet makkelijk los komt. Het vlak zelf moet ook stevig genoeg zijn zodat dit niet doorbuigt bij gebruik.

 

Omwille van een stabiel en duurzaam gebruik (langere periode) is een vaste oplossing vaak beter. Het hellend vlak kan je dan op een structurele manier uitvoeren in beton of met vloertegels.

Aandachtspunt Sleutelelement