Speelweide – buitenruimte

Algemeen

  • In een grote open ruimte spelen kinderen en jongeren vaak actief en vol energie. Kleine, beschutte ruimtes bieden dan weer plaats aan kinderen of jongeren die het liever rustig houden. Kinderen met autisme, maar ook anderen, kunnen hier soms nood aan hebben.

Scouts–Akabe, Lint heeft een buitenruimte die door hagen en beplanting opgedeeld wordt in kleinere delen.Je kan de speelruimte opdelen zodat je naast een grotere ruimte ook een kleinere ruimte hebt, zodat een bepaalde groep apart een activiteit kan doen. Dit hoeft geen afgesloten zone te zijn. Het kan ook een klein afgescheiden deel van de speelweide zijn, bijvoorbeeld met een klein haagje. Let op, om het overzicht op de speelweide te behouden kan je de hoogte van de afscheiding het best beperken tot 65 à 75 cm.

Veiligheid

  • Zorg voor een veilige afsluiting van het terrein. De buitenruimte rond het gebouw moet je voorzien van een afrastering die voldoende bescherming biedt tijdens buitenspelactiviteiten.

Akabe Toetertoe Terhagen: beiden hebben een afgesloten buitenruimte maar ook nog een goed overzicht op het terrein. Let op dat de afsluiting nog voldoende opvalt in de omgeving.Dit moet geen hoog hek te zijn. Je kan als oplossing een haag of beplanting aanleggen of een verplaatsbaar hekwerk. Let op dat de afsluiting nog voldoende opvalt in de omgeving. Als de afsluiting een toegangspoortje heeft, moet dit wel voldoende breed zijn.

 

 

 

 

 

  • Zorg voor een regelmatig onderhoud van de paden. Zorg tevens voor een regelmatig onderhoud van speelweide of grasveld door putten weg te werken en kale plekken te voorkomen.

Verharding komt omhoog bij het padGa na of het materiaal nog correct en vlak ligt en of de paden vrij van obstakels zijn waarover je kan vallen of geen uitstekende of hangende delen hebben waaraan je je kan bezeren. Overwoekering door planten en klinkers die niet meer vlak liggen zijn zo voorbeelden van aandachtspunten. Meld knelpunten aan de gebouweigenaar, zodat deze tijdens het al dan niet jaarlijkse onderhoud een oplossing kan voorzien.

  • Voorzie veilige en kindvriendelijke speeltuigen.

Een voorbeeld van een toegankelijk speeltuig. Via de toegankelijke helling kan je tot aan het speeltuig geraken.Bij het vervangen of het plaatsen van nieuwe speeltuigen kan je rekening houden met toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers of kinderen met een verminderde mobiliteit of motorische problemen. Je kiest dan een ander type speeltuig of een andere uitvoering. In de meeste gevallen brengt dit niet eens extra kosten met zich mee.

 

Aandachtspunt Sleutelelement