Toegangen en deuren

Zichtbaarheid

  • De toegang tot het gebouw moet goed zichtbaar zijn en kan je tot een echte eyecatcher maken.

Jeugdhuis ’t Mutske, Laken, heeft een duidelijke signalisatie. De toegang zelf is wel niet drempelloos.Dit kan je doen door de toevoeging van een banner of naambord, toevoeging van een luifel, kleurgebruik, verlichting, het aanleggen van een duidelijk toegangspad ernaartoe… Daarbij maken zo’n zaken het zicht meteen heel wat aantrekkelijker. Lees in het deel bereikbaarheid de richtlijnen na voor goede zichtbaarheid van je lokaal

Drempels vermijden

  • De toegang is drempelvrij. Als er toch een niveauverschil is, kan je kiezen om een helling of hellend vlak aan te leggen. Je mag dan wel een afrijdbeveiliging of rand niet vergeten.

wegneembare helling om een klein niveauverschil te overbruggen als alternatief voor een afgeschuinde dorpel.Een goedkoper en snel toe te passen alternatief is een wegneembaar element te voorzien, bijvoorbeeld een element in traanplaat of hout, oprijgoten….  Optimaal gezien is er boven aan het hellend vlak een horizontaal bordes zodat je vlot de deur kan openen. Let op, deze oplossingen gebruik je niet bij niveauverschillen groter dan 18 cm.

 

 

Chirojongens ‘Wij’, Koersel: de klinkers van de buiteninrichting werden op hetzelfde niveau aangelegd als het vloerpeil binnen.De beste oplossing bestaat uit een structurele aanpak van niveauverschillen door bijvoorbeeld een deel van de buitenomgeving op te hogen om zo het niveauverschil weg te werken.

 

 

 

47ste Akabe Koningin Fabiola, Edegem – Bij de toegang werd een hellend vlak in beton voorzien. Een betere oplossing zou bestaan uit een bijkomend horizontaal vlak voor de deur. Zo kan je zelfstandig de deur openen.Een helling kan je voorzien in beton of in het zelfde materiaal als het toegangspad. De helling kan het best aansluiten op een horizontaal vlak net voor de toegangsdeur. Dit maakt je gebouw niet alleen toegankelijk voor rolstoelgebruikers maar zorgt er ook voor dat je materiaal makkelijker naar buiten kan drager of dat de drankenleverancier met zijn steekkar makkelijker zijn werk kan doen.

Afmetingen

  • Doorgangen en (toegangs)deuren moeten een goede vrije doorgangsbreedte  van minstens 90cm hebben zodat iedereen makkelijk kan passeren.

Scouts Akabe De Kim, Zottegem: de invulling is gebeurd door een vast paneel en een deur. Hier kan een te smalle deur eenvoudig aangepast worden zodat de doorgangsbreedte geoptimaliseerd wordtDeuren in het gebouw (bv. naar een lokaal) die te smal zijn en zich niet in een dragende wand bevinden (bijvoorbeeld een wand in gipsplaten), kan je tamelijk makkelijk aanpassen.  Ook als er nieuwe invulwanden voorzien worden met doorgangen of deuren kan je hier rekening mee houden zonder meerkost!.

 

 

 

 

 

Chiro Sint-Filippus, Schoten: dit is een voorbeeld van een toegangsdeur met twee deurvleugels die je eenvoudig kan vervangen zodat de doorgangsbreedte geoptimaliseerd wordt. De drempel zou dan ook aangepakt moeten worden.Als de (toegangs)deur te smal is maar wel bestaat uit twee deurvleugels, kan je ervoor kiezen om de volledige deur te vernieuwen. Op dat moment kan je de vrije breedte van één deurvleugel vergroten. Dit kan zonder breek- en kapwerken.

 

 

 

 

 

Bediening

  • Heb je geen goede deurkrukken, dan kan je ervoor kiezen om de deurkrukken te vervangen door meer toegankelijke exemplaren.

Een goed bedienbare L-vormige klink.Deurkrukken en grepen met een U of L-vorm bieden doorgaans het meeste comfort.  De vervanging van de deurkrukken door een goed ergonomisch model draagt ook bij aan een goed en veilig gebruik. Let wel, een goede bevestiging moet voor een stabiel gebruik zorgen.

 

 

Veiligheid

  • Matten vormen geen obstakel als ze korte haartjes  en een antislip onderlaag hebben.

Vervang matten die omhoog krullen of beschadigd zijn. Ben je niet in de mogelijkheid om de mat in te werken in de vloer, zorg dan voor een dunne mat met een antislip onderzijde.

de ingewerkte vloermat sluit drempelloos aan met de toegangsdeur en de vloer in het gebouwDe ideale oplossing is een uitvoering waarbij de mat verzonken is in de vloer. Daar kan eventueel een vakman voor zorgen. Als je verfraaiingswerken gaat uitvoeren zoals de vloer herstellen of vernieuwen kan je dit punt meteen in orde brengen. Denk er dan aan aandacht te besteden aan een goede aansluiting van de profielen van het lagere, verzonken deel met de tegels. Een goede keuze van het juiste type mat is natuurlijk ook essentieel.

 

 

 

  • Glazen deuren (en wanden) maak je duidelijk zichtbaar door ze te voorzien van een contrasterende kleurmarkering op drie hoogten: op ooghoogte, op heuphoogte en op vloerniveau.

Akabe Toetertoe Terhagen heeft haar glazen inkomdeur voorzien van goede contrastmarkering. In de markering werd het logo van Scouts en Gidsen Vlaanderen verwerkt.Een dergelijke contrastmarkering kan je eenvoudig zelf aanbrengen door een zelfklevende glasfolie. Deze is voorzien van een kleeflaag, eenvoudig aan te brengen op  glazen vlakken en te verkrijgen bij de doe-het-zelfwinkels. Wil je twee vliegen in één klap, verwerk dan het logo of de naam van je jeugdhuis of jeugdbeweging in de markering of maak er iets speels van. Je kan bijvoorbeeld de folie in een bepaalde figuur of in de gewenste vorm snijden voor je hem op het glas kleeft.

 

 

 

 

  • Maak deuren goed herkenbaar door ze te laten opvallen door het contrast met de omgeving.

FOS De toekan -  de rode deurkader contrasteert met de wand en het deurbladoordat het contrast van de witte deur met de wand.Zorg dat het deurblad of het deurkader een contrasterende kleur heeft ten opzichte van de wand. Ook de deurklink moet duidelijk zichtbaar zijn met een goed contrast ten opzichte van het deurblad. Een snelle oplossing bestaat uit de deurklinken een andere kleur te geven als je toch aan het verven slaat. Wil je aan de deurbladen niets aan wijzigen, dan kan je het contrast ook realiseren door de omliggende wanden een andere kleur te geven.

 

  • Deuren die toegang geven tot lokalen waar de kinderen en jongeren niet mogen komen, zoals een technisch lokaal, moeten op slot kunnen. Zo vermijd je onveilige situaties. Vooral voor jonge kinderen is dit belangrijk.

Maak onderling goede afspraken en maak een sleutelplan op. Zorg voor een centrale plek voor het bewaren van de sleutels.

 

 

Aandachtspunt Sleutelelement