Maatvoering

In de toegankelijkheidsverordening is er een dubbele maatvoering opgenomen: zowel ruwbouw- als afwerkingsmaten. Ruwbouwmaten zijn namelijk controleerbaar op plan door de stedenbouwkundig ambtenaar. De afwerkingsmaten bepalen dan weer de werkelijke toegankelijkheid en het goede gebruik van het gebouw. Deze zijn dus controleerbaar na uitvoering.

Hieronder vind je een beknopt overzicht van de elementen van een jeugdhuis of jeugdlokaal die in de verordening aan bod komen:

Toegangspaden – looppaden
De vrije doorgangsbreedte moet 1,50 m zijn en obstakelvrij. In bepaalde situaties worden versmallingen toegestaan.

Parkeren
Op de parking moeten in principe 6% van de parkeerplaatsen aangepast zijn, met een minimum van één.
De aangepaste parkeerplaats moet aan de normen voldoen. Een voorbehouden parkeerplaats moet daarenboven ook aangeduid worden met het officieel verkeersbord en duidelijk gemarkeerd zijn.

Toegangen en deuren
Deuren moeten een doorgangsbreedte van 90 cm hebben. Voor en na elke deur moet een vrije en vlakke draairuimte (Ø1,50 m) voorzien worden.
Naast de deur moet aan beide zijden een opstelruimte voorzien worden van minimum 50 cm.

Sanitair
In elk sanitair blok moet minstens één aangepast toilet voorzien worden.
Het toilet moet aan bepaalde minimumafmetingen voldoen om het zelfstandig gebruik van het toilet te garanderen of om voldoende ruimte te hebben om hulp te bieden. Hetzelfde geldt wanneer er douches voorzien worden.

Niveauverschillen
Niveauverschillen moeten vermeden worden of correct overbrugd worden.

Binnen moeten niveauverschillen tot 18 cm overbrugd worden met een helling. Vanaf 18 cm moet dit gebeuren door de combinatie van een trap, een helling of lift.

Buiten en bij de overgang tussen binnen en buiten zijn niveauverschillen niet groter dan 2 cm. Niveauverschillen groter dan 2 cm maar kleiner dan 18 cm moeten overbrugd worden met een helling. Vanaf 18 cm moet dit gebeuren door de combinatie van een trap, een helling of lift.

Vast meubilair en inrichtingselementen
Is er een balie, dan moet deze verlaagd en onderrijdbaar zijn. Dit betekent dat er voldoende vrije ruimte is onder de balie, namelijk een vrije ruimte van 70cm hoog, 90cm breed en 60cm diep. Dit is de ruimte die nodig is om met een stoel of rolstoel onder het meubel te kunnen plaatsnemen. Bij grotere gebouwen uit de jeugdinfrastructuur kan er een balie voorkomen.

Gebruiksruimte
In elke ruimte moet er voldoende bewegingsruimte of manoeuvreerruimte zijn, namelijk een draaicirkel van minstens 1,50 m moet mogelijk zijn.

Signalisatie
In de toegankelijkheidsverordening is er maar één bepaling opgenomen in verband met signalisatie, namelijk dat natuurlijke gidslijnen of kunstmatige geleidelijnen de weg moeten aangeven naar de publiek toegankelijke functies.

Meer gedetailleerde informatie kan je terugvinden op www.toegankelijkgebouw.be