Speelweide - buitenruimte

1

De overgang van binnen naar een plein, terras of naar een speelweide is drempelloos en sluit aan op een goed pad. (Chiro Sint-Jan, Kachtem)

 

2

Een ideaal speelterrein is een plek die tegelijkertijd geborgenheid (voor aparte activiteiten per groep) én avontuurlijkheid kan bieden. (Scouts Lint)

 

3

Zorg voor een veilige maar zichtbare afsluiting van het terrein. (Akabe Toetertoe, Terhagen)

4

Alle obstakels (vb. zitbanken…) worden aan één zijde van de looproute geplaatst. Zo hinderen ze de looproute niet. (Jeugdhuis Sumo, Opglabbeek)

5

Zorg voor een goede toegang tot de buitenruimte, een overzicht over het terrein en een veilige afsluiting. (Chiro Sint-Jan, Kachtem)

6

Als er zitruimten voorzien worden, voorzie dan ook voldoende vrije ruimte voor een rolstoelgebruiker, het plaatsen van een hulpmiddel zoals een kruk ...

 

Aandachtspunten

De richtlijnen kunnen verschillen naargelang het type gebouw. Een jeugdlokaal heeft eerder nood aan een groen en avontuurlijk speelterrein voor verschillende leeftijdscategorieën, een jeugdhuis heeft eerder nood aan een gezellig plein of terras.

Speelweide

  • Een ideaal speelterrein is er één dat tegelijkertijd geborgenheid en avontuurlijkheid biedt.
  • In een grote open ruimte wordt vaak wild en beweeglijk gespeeld. Kleine, beschutte ruimtes bieden plaats aan kinderen of jongeren die het liever rustig houden. 
  • Vermijd lage, moeilijk op te merken obstakels waarover je kan struikelen. Vermijd ook uitstekende of hangende delen waaraan je je kan stoten.
  • Zorg voor overzicht over het terrein en een veilige afsluiting. De buitenruimte rond het gebouw moet voorzien zijn van een afrastering of haag, die voldoende bescherming biedt voor buitenspelactiviteiten. Let op dat de afsluiting nog voldoende opvalt in de omgeving. Als er bij de afsluiting poortjes voorzien worden moeten deze wel voldoende breed zijn 
  • Bekijk ook de richtlijnen op het wenkenblad speeltuinen »

Buitenruimte

  • Vermijd niveauverschillen tussen de inrichting van de buitenruimte en de inrichting van de binnenruimte. Indien er wel een niveauverschil is, wordt dit correct overbrugd.  Bekijk ook de richtlijnen voor niveauverschillen »
  • De overgang van het plein of terras naar de speelweide moet ook drempelloos zijn. 
  • Stel voorwerpen rechtlijnig op en het best aan één zijde uitgelijnd. Zo vormen ze geen obstakel op de looproute. Zo kunnen blinden en slechtzienden een ononderbroken route volgen zonder hindernissen.

Speelweide - buitenruimte in de praktijk