Sanitair

Aangepast toilet

 • Onderhoud de toiletruimte goed. Dit is belangrijk voor het gebruikscomfort maar ook voor de veiligheid.

Akabe Toetertoe, Terhagen: een goed onderhouden aangepast toiletEen aangepast toilet gebruik je als toilet en niet als bergruimte. Onderhoud is dus belangrijk. Zorg ervoor dat de deuren probleemloos sluiten, dat er geen water op de vloer blijft staan, dat er ook in het aangepast toilet voldoende toiletpapier is…  Ga regelmatig de toestand van de ruimte na en maak melding van problemen.
 

 

 

 

 

 • Een aangepast toilet is geen voorbehouden toilet, iedereen mag dit gebruiken.

Het gebruik door iedereen draagt o.a. bij aan het vermijden van stigma’s zoals een aparte behandeling voor personen met een handicap, beter onderhoud…

47ste Akabe Koningin Fabiola, Edegem: in het aangepast toilet is er een verzorgingstafel.Specifieke werkinge kunnen de toiletruimte ook uitrusten met een verzorgingstafel. Dit moet niet altijd een meerkost met zich meebrengen. Het stimuleert vooral een multifunctioneel ruimtegebruik.
 

 

 

 

 

 

 

 • Een aangepast toilet moet uitgerust zijn met hulpmiddelen zoals beugels.

Jeugdcentrum Ahoy, Wijnegem: een vaste beugel aan de wand en een opklapbare aan de open zijde.Heb je een goed aangepast toilet maar geen beugels, dan kan je het zelfstandig gebruik ondersteunen door deze op een correcte manier te voorzien. Een vaste beugel voorzie je aan de wand, een opklapbare beugel aan de open zijde van de toiletpot.

Wastafel

 • De wastafel moet onderrijdbaar zijn.

     Jeugdcentrum Ahoy, Wijnegem: Een onderrijdbare wastafel.Als je nieuwe wastafels laat installeren, kies dan voor een onderrijdbaar type. Dit brengt met zich mee dat de leidingen voor de afvoer met een beperkte diepte uitgevoerd moeten worden.
 

 

 

 

 

 

 • Zorg dat de spiegel zowel vanuit zittende als vanuit staande positie bruikbaar is.

Akabe Toetertoe, Terhagen: er werden twee spiegels op verschillende hoogten voorzien zodat ze vanuit zittende en staande positie bruikbaar zijn. In een optimale situatie zou het spiegelend oppervlak wel groter zijn.Je kan ook twee verschillende spiegels voorzien, één die lager geplaatst is en één die hoger geplaatst is. Minstens één van de spiegels moet je vanuit zittende positie kunnen gebruiken.

Bedieningselementen

 • De toiletrolhouder moet je zittend op de toiletpot kunnen gebruiken. Je kan haar bevestigen aan de zijwand of gecombineerd met de voorziene beugel(s). De toiletrolhouder kan je makkelijk verplaatsen als dat nodig blijkt.
 • We raden sluitsystemen met een verlengde hendel of hefboom aan.

Een slotje met een verlengde hendel is makkelijk in gebruik. Je moet er weinig kracht op zetten en je hebt er geen fijne motoriek voor nodig.Heb je nog toiletdeuren met een sleuteltje, dan kan je ervoor kiezen om de sloten te vervangen door meer toegankelijke exemplaren.

 

 

 

 • Een kraan moet goed hanteerbaar en veilig in gebruik zijn.

Een eenhendelkraan is makkelijk bedienbaar zelfs met een vuist of elleboog. (Akabe De Kim, Zottegem) Plaats je een nieuwe kraan, kies dan voor een éénhendel- of automatische thermostatische kraan. Je kan zelf de bruikbaarheid ervan testen door te proberen de kraan te bedienen met de vuist of met de arm. 
           
         

Zichtbaarheid

 • Om de ruimten ‘leesbaar’ te maken voor personen met een visuele beperking, gebruik je contrasterende materialen en kleuren.

Fos De Toekan, Lovenjoel maakte de wanden contrasterend met de toiletpot met een likje verfFos De Toekan, Lovenjoel - door de kleuren om te zetten naar grijswaarden zie je of je een goed contrast bekomt.Heb je witte sanitaire toestellen dan kan de achterliggende wand met een likje verf contrasterend gemaakt worden. Meer informatie over goede contrasten vind je terug bij het deel signalisatie

 

 

 

 

 

 

 

 • Ook een goede verlichting in de hele ruimte en zeker ter hoogte van de toiletpot en de wastafel is belangrijk.
Aandachtspunt Sleutelelement